За висока смъртност заради ТЕЦ съобщи експерт: Забавянето на взимане на решение

...
За висока смъртност заради ТЕЦ съобщи експерт: Забавянето на взимане на решение
Коментари Харесай

Димитър Събев: Заради Марица-Изток смъртността в Гълъбово достига 25 промила

За висока смъртност заради ТЕЦ заяви специалист: 

Забавянето на взимане на решение и използване на ограничения за " Марица-изток " ще бъде доста по-скъпо в бъдеще, а работещите там не получават никаква информация или тенденция какво ще се случва от страната. Обявеният през 2022 година подем на въгледобива и въглищната енергетика поради офанзивата на Русия против Украйна по този начин и не се състоя, защото цените от ВЕИ бяха много по-ниски. През 2023 година цената на енергийните тържища падна в допълнение и Топлоелектрическа централа са принудени да продават сила под себестойността ѝ, написа.

Това сподели доктор Димитър Събев, Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките, който разяснява проучването " Регионален демографски и социално-икономически разбор на региона на " Марица-изток " в студиото на Блумбърг България.

" Пазарът избутва въглищните централи и прави неконкурентна силата от тези централи... Безотговорно е да се отсрочват решението и ограниченията за този проблем, тактиките за заменяне, да споделяме " централите ще си работят, тъй като 40 хиляди работни места зависят от тях, и ние сме обществена страна и ще плащаме милиарди от бюджета, с цел да субсидираме тези централи ". Когато пристигна часът, когато към този момент напълно няма накъде да се продължава, тези хора просто ще бъдат на крачка от пропастта. Истинският предприемачески метод е да се вземат превантивни ограничения тези хора да не бъдат изправени пред приключен факт за затваряне на ТЕЦ-овете и мините. "

Има доста мощни ползи централите да продължат да работят както сега. От една страна политиците не желаят действително да се намесят и да рискуват вота на близо 80 хиляди гласоподаватели в района - заетите в бранша и техните фамилии. Профсъюзите също не желаят да губят членове, добави Събев.

" Марица-изток " също по този начин не е монолитна конструкция, а има доста елементи, всяка от които с обособен притежател и обособени ползи. Държавата взе участие като притежател на мините и най-голямата Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а собствеността на " американските " ТЕЦ-ове се сменя през годините, изясни Събев.

" Тази безнаказаност към бъдещето на хората идва от тези непокътнати ползи и тук е мястото на централната власт да обясни по какъв начин стоят нещата. "

Разговорът за бъдещето на " Марица-изток " страда и от доста подвеждаща или незадоволително известна информация както за каузи на Топлоелектрическа централа в енергетиката на страната, по този начин и за цената в човешки животи. Всяка година към 1000 случая на преждевременна смъртност в района са породени от работата на " Марица-изток ", сподели Събев, базирайки се на данни в профилирани медицински издания.

Демографските прогнози за района са мощно отрицателни поради високата смъртност и мощната миграция, породена от икономическата неустановеност и здравни фактори, сподели Събев.

" В община Гълъбово смъртността доближава 25 промила, което е извънредно доста. 2.5% от популацията умира за година, което се откроява и на фона на доста високата смъртност в България. "

Квалифицираната работна ръка в " Марица-изток " с опит в производството може елементарно да откри добра заместваща претовареност в други браншове - от електрически автомобили до оптична техника и машиностроене. Нови чисти производства в района могат също да привлекат огромна част от тези фрагменти, а поради доста добре развитата си енергийна инфраструктура, произвеждането на чиста ВЕИ сила би било доста преференциално в дълготраен проект.

Рекултивацията на терена ще бъде голямо начинание, което ще отнеме от пет до седем години и ще сътвори доста работни места. Уместно е да се сътвори високотехнологичен парк сред Раднево и Гълъбово, които да употребява квалифицираните служащи, сподели Събев. Разумно е да се построи и една заместваща мощ на " Марица-изток ", ориентирана към промишлено произвеждане с висока добавена стойност.

" Работната ръка в " Марица-изток " е скъпа за българската стопанска система. Ние я прахосваме, когато я оставяме да работи в технология от 19-и век. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР